Pa3xLE

Η Korg συνεχίζοντας την παράδοση της (PaSeries), αυτή τη φορά μας έδωσε ένα νέο όργανο το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Και δεν υπήρχε διότι μας είχε συνηθίσει, να υπάρχουν όργανα 76 πλήκτρων μόνο στις (Ναυαρχίδες).

 Η αρχή έγινε το 1994, όταν η Korg έβγαλε την σειρά

(I Series) παρουσιάζοντας το i2.

Από τότε το επόμενο Arranger μοντέλο της Korg με 76 πλήκτρα, έρχεται το 2003, παρουσιάζοντας το Pa1xPro, ακολουθεί το 2007 το Pa2xPro, και τέλος το 2011 το Pa3x76, και βεβαίως όλα αυτά αποτελούσαν ναυαρχίδες για την εποχή τους..

Το 2014 λοιπόν η εταιρία αλλάζει τακτική, και μας παρουσιάζει ένα (μεσαίας κατηγορίας) 76 πλήκτρων Arranger το Pa3xLE..

Στην ουσία πρόκειται για την ίδια EDS (Enhanced Definition Synthesis) μηχανή ήχου του Pa3x, και DNC (DefinedNuanceControl) Realtime Articulation, για πολλά και ρεαλιστικά Articulation (χαρακτηριστικές, εκφραστικές παραλλαγές) στους ήχους μας.

Ποιο συγκεκριμένα, το Pa3xLEστην ουσία είναι ένα Pa900 με 76 πλήκτρα..

Η διαφορά είναι ότι το (σκαρί), και η ποιότητα κατασκευής, είναι σχεδόν ίδιο με το Pa3x & Pa4τα οποία κατασκευάζονται Ιταλία, και όχι Κίνα όπως τα Pa600, Pa900, Pa300..

Περιέχει όλους τους ήχους του Pa3x, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων Ambient Drum Kits, χωρίς όμως την δυνατότητα της Natural Ambience Drums Sound Technology, η οποία εμφανίστηκε στο Pa3x για πρώτη φορά, και είναι η δυνατότητα εξομοίωσης (χώρου/Room) σε κάποια Drums set, (με την ένδειξη Amb), ρυθμίζοντας το ποσοστό (φυσικής αντήχησης) που περιέχει ένα δωμάτιο, ή ένας χώρος στον οποίο έχει ηχογραφηθεί το Drums Kit.

Οπότε το γεγονός αυτό και μόνο, το ότι δηλαδή το όργανο έχει όλους τους ήχους του Pa3x, είναι ένα αρκετά καλό (αρχικό) σημείο αναφοράς, για κάποιον που ψάχνει ένα όργανο με 76 πλήκτρα, και έχει μπει στην διαδικασία να συλλέξει πληροφορίες ώστε αν τελικά τον ενδιαφέρει να καταλήξει και στην αγορά του..

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, όταν βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά το όργανο αυτό, δεν έκανε και πολύ καλό ξεκίνημα, και αυτό διότι ήρθε σε μια τιμή η οποία βρισκόταν στα όρια του παράλογου..

Δηλαδή ξεκίνησε, με μια τιμή λιανικής κοντά στα 2700 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το Pa3x το οποίο ήταν η Arranger ναυαρχίδα της Korg μέχρι πριν λίγο καιρό, κόστιζε περίπου 3000, και μιλάμε για το (Pa3x 61).

Η τιμή αυτή πάνω κάτω παραμένει έως σήμερα..

Όμως τον τελευταίο καιρό είδαμε πασίγνωστο ξένο μουσικό οίκο (που δυστυχώς ή ευτυχώς κινεί τα νήματα στην Ευρώπη), να έχει κατεβάσει έως και 650 ευρώ την τιμή, οπότε αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι σύντομα και στη χώρα μας θα δούμε την τιμή να αλλάζει προφανώς προς τα κάτω.. Αυτό θα το συζητήσετε με το κατάστημα που συνεργάζεστε…

Για να συνεχίσουμε όμως την κουβέντα, θα μου πείτε ότι το Pa3x 76, κόστιζε αρκετά παραπάνω (κάπου στα 3500), οπότε υπήρχε μια διαφορά, περίπου  800 ευρώ (πάνω κάτω) και αναλόγως το κατάστημα...

Σήμερα δε, που το Pa3x έχει αντικατασταθεί από το νέο Pa4x, η τιμή για το Pa4x 76 ανεβαίνει ακόμα παραπάνω, δηλαδή περίπου στα 3700 ευρώ, οπότε η διαφορά στην τιμή διευρύνεται..

Όμως όταν κυκλοφόρησε το όργανο (2014), ναυαρχίδα της Korg ήταν το Pa3x, και η διαφορά που χώριζε τα δυο όργανα (Pa3xLE, και Pa3x 61), ήταν περίπου στα 300 ευρώ.

Οπότε ο καθένας που ήταν διατεθειμένος να δώσει τόσα χρήματα, τότε πολύ εύκολα θα έδινε κάτι παραπάνω προκειμένου να έχει την ναυαρχίδα (Pa3x 61), και ας έχανε μιάμιση οκτάβα..

Και αυτό διότι στο Pa3x θα είχε καταρχήν και εκεί εξαιρετική κατασκευή (Ιταλικής προελεύσεως), πολύ περισσότερη μνήμη (Ram), έως 512mb compressed (με την επέκταση 256) έναντι, Standard 192mb του Pa3xLe, 8 Stereo Digital Multi-Effects συν Natural Ambience Drums Sound Technology, έναντι 4 Stereo Digital Multi-Effect στο Pa3xLE, θα είχε 4  Balanced εξόδους (L-R, 1&2) συν ψηφιακή SPDIF έξοδο, έναντι Unbalanced (L-R) στο Pa3xLE…

Επίσης ακομα και σήμερα αν κάποιος δεν είναι και πολύ (θερμός) για 76 πλήκτρα, αλλά σκέφτεται απλώς να προχωρήσει στην αγορά του Pa3xLE, αν η τιμή ήταν σε λογικά επίπεδα, πολύ εύκολα θα (κατέβαινε) στο Pa900, (κάπου στα 1950 με 2000 ευρώ), όταν η τιμή ήταν πάνω από τις οικονομικές δυνατότητες του..

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι Pa900 και Pa3xLE είναι ακριβώς τα ίδια (εσωτερικά), με την διαφορά ότι η κατασκευή στο Pa900 είναι Κινέζικη, (σαφώς ποιο κατώτερης ποιότητας, όχι όμως και τραγική), και βεβαίως υπάρχουν 61 πλήκτρα έναντι 76 στο Pa3xLE….

Επίσης ένας ακόμα σοβαρός λόγος για να δει κάποιος με θετικό μάτι το Pa3xLE, είναι ότι οι 4 Fill διακόπτες είναι παρόντες (όπως και στο Pa3x) σε αντίθεση από το Pa900/600 στα οποία έχουν περικοπεί και περιοριστοί σε ΕΝΑΝ και ΜΟΝΟ (AutoFill).… Είναι πραγματικά ακατανόητο αυτό που έκανε η Korg, να περικόψει τα 4 κουμπιά Fill, και από την άλλη να παρέχει τους 4 διακόπτες Pad...

Ακατανόητο και απαράδεκτο συνάμα, το να κόβει κάτι από ένα νευραλγικό τομέα, και να αφήνει άθικτο κάτι όπως τα Pad το οποίο έιναι εντελώς δευτερεύουσας σημασίας...

Όμως παρόλα αυτά για  (μένα τουλάχιστον), θα ήταν αρκετή αυτή η σχέση τιμής ώστε να εγκαταλείψω την ιδέα του Pa3xLE, (και ας ενδιαφερόμουν για 76 πλήκτρα), και να προχωρήσω στην αγορά του Pa3x61, αν είχα την οικονομική δυνατότητα, ή αν δεν είχα θα πήγαινα σε Pa900..

Είναι βεβαίως και αυτό ένα φαινόμενο της τραγικής οικονομικής συγκυρίας που ζούμε, το οποίο οι εταιρίες θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν, αλλιώς θα βλέπουν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται…

Όπως και να έχει όμως το Pa3xLE, παρέχει μια πάρα πολύ καλή κατασκευή, με πολύ κομψό και όμορφο σχεδιασμό.

Παρέχει επίσης νέο λειτουργικό σύστημα βασισμένο πλέον σε Linux, το οποίο βάση έχει το Pa3x, αν και ο σχεδιασμός είναι κάπως διαφορετικός διότι το Pa3x, δούλευε σε άλλη πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος όμως η βασική δομή του Menu και όλου του λειτουργικού είναι ακριβώς η ίδια..

Παρέχει «πλήρη συμβατότητα» σε ρυθμούς, ήχους Performances, από όλα τα Arranger όργανα της Korg, συμπεριλαμβανομένου και του Pa3x, με την διαφορά ότι δεν μπορεί να φορτώσει συμπιεσμένα (compressed) PCM δείγματα (samples) από Pa3x..

Με άλλα λόγια μπορεί να φορτώσει ένα πλήρη σετ από Pa3x, αρκεί αυτό:

1ον) Να είναι έως 192mb

2ον) Να μην έχει εφαρμοστεί συμπίεση (compressed), στην PCM του σετ.

Επίσης πλέον υπάρχει η δυνατότητα και εδώ στο να φορτώσουμε εκτός από KMP, και SoundFont Multisample Format..

Όσον αφορά τώρα στην (ζωντανή) συμπεριφορά του οργάνου, και στο πως ακούγεται πράγμα το οποίο είναι και το πρώτο ζητούμενο…

Έίχα στη διάθεση μου για μερικές μέρες το όργανο λοιπόν αυτό, όπου μετά από δοκιμές που έκανα δίπλα στο Pa3x που διαθέτω, οι διαφορές που εντόπισα ήταν πολύ μικρές..

Στο πρώτο άκουσμα εντόπισα μια πολύ μικρή (πολύ μικρή όμως), διαφοροποίηση στον ήχο, όπου αυτή κυρίως έχει να κάνει με κάποιους ρυθμούς.

Και η διαφορά είναι ότι στο Pa3x, είχαν προστεθεί κάποια παραπάνω FX (Effects), λόγω του ότι παρέχει περισσότερες μονάδες Master και Insert FX.

 Επίσης σε κάποιους ρυθμούς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία Natural Ambience Drums Sound Technology με τα νέα Drums Kit του Pa3x, μπορώ να πω ότι υπήρχε διαφοροποιημένος ήχος (καλύτερος στο Pa3x).… 

Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο ήχος ήταν σε γενικές γραμμές κατά 90% με 95% ο ίδιος…

Προπάντων όταν έβαλα σε σύγκριση τα δυο όργανα φορτώνοντας το USB Musicorama set (και στα δυο), το οποίο σημαίνει ότι έχουμε, ακριβώς τα ίδια δεδομένα σε ρυθμούς, ήχους και FX, τότε η διαφορά πραγματικά ήταν ανύπαρκτη…

Με άλλα λόγια, όταν έχετε ένα σετ πχ από Pa3χ το οποίο μπορεί μάλιστα, να προέρχεται από το Pa800, και το φορτώσετε στο Pa3xLE, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσετε κάποια ιδιαίτερη διαφορά, παρά μόνο αν δουλέψετε αρκετά με τα παραπάνω FX (στο Pa3x), (και αυτό αφορά κυρίως τους ρυθμούς)..

Πιθανών τότε μόνο να υπάρξει διαφορά, και αυτό κάτω υπό δεκάδες (για να μην πω εκατοντάδες) προϋποθέσεις…

Όσον αφορά παλαιότερα σετ πχ Pa800 ή Pa2xPro κλπ παρότι δεν είχα την δυνατότητα άμεσης σύγκρισης, νομίζω ότι στο Pa3xLE όταν το φορτώσουμε (ως έχει), θα κάνει την διαφορά κυρίως όταν πειραματιστούμε με το Maxx Waves (Limiter, EQ)..

Κατά τα αλλά αν φορτωθεί ένα σετ (κυρίως από Pa800 ή Pa2xPro) ως έχει, πιθανολογώ ότι ίσως να ακούγεται ελαφρώς καλύτερο, (στο Pa3xLE) χωρίς όμως να κάνει κάποια τρομερή διαφορά και αυτό κυρίως λόγω διαφορετικού και ποιο εξελιγμένου DAC Convertor …

Εννοείται, ότι όταν έχουμε φορτώσει ένα σετ από Pa80, Pa50, εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στο άκουσμα και στη δομή, διότι σε αυτή την περίπτωση  παίζει καθαρά η Legacy  τράπεζα ήχων. 

Το ίδιο συμβαίνει (σχετικά με την Legacy τράπεζα ήχων) όταν φορτώσουμε και σετ από (Pa800, Pa2xpro), απλώς σε αυτή την περίπτωση οι ρυθμοί και ήχοι είναι πολύ ποιο κοντά στην μηχανή του Pa3x, Pa3xLE... 

Το τελευταίο (Pa80 σε Pa3xLE) αν και δεν το έχω βάλει στο εν λόγω όργανο, εντούτοις έχω δοκιμάσει μεμονωμένους ρυθμούς από Pa80 σε Pa3x, όπου χρειαζόταν αρκετή δουλειά (σύμφωνα με τα δικά μου γούστα) ώστε να ευθυγραμμιστεί και να ακουστεί επάξια, διότι μην ξεχνάμε ότι το Pa80, Pa50 δεν διέθετε καν EQ (equalizer) στους ρυθμούς και ήχους, οπότε θα χρειαστεί αρκετή δουλειά ώστε να βελτιωθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες του οργάνου..

Όσον αφορά την αίσθηση στο παίξιμο…

Το όργανο διαθέτει πολύ καλής ποιότητας ημιβαρυκεντρισμένα πλήκτρα, τα οποία εξυπηρετούν και σε (γρήγορο) Synth Solo παίξιμο, και από την άλλη μπορούμε άνετα να δουλέψουμε σε ποιο κλασικού τύπου παίξιμο, όπως είναι το πιάνο..

Το νέο λειτουργικό σύστημα που διαθέτει, δούλεψε άψογα χωρίς να παρατηρήσω κάποιες αστάθειες ή bugs (αν και δεν είχα χρόνο να το ψάξω πολύ βαθειά), όμως για αρκετές ώρες και ημέρες που το είχα στη διάθεση μου, η γενική συμπεριφορά του ήταν άψογη!!!....

Τα πάντα γίνονται πολύ γρήγορα…

Το κυριότερο δε όλων είναι πως πλέον, οτιδήποτε και αν φορτώσουμε, αυτό γίνεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, από οποιοδήποτε παλαιότερο όργανο (ακόμα και από το Pa3x)..

Κλείνοντας και συνοψίζοντας θα έλεγα ότι το Pa3xLE, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά, και βεβαίως όταν ψάχνετε όργανο με 76 πλήκτρα σίγουρα θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά…

Εγώ σίγουρα αν ήταν να αγοράσω 76αρι, (χωρίς όμως σενάριο εναλλακτικής λύσης), σε μεσαία κατηγορία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πήγαινα απευθείας σε Pa3xLE….

Ελπίζω η τιμή να εκλογικευθεί λίγο ώστε να μπορεί πολύς περισσότερος κόσμος να το αγοράσει..

Αν από την άλλη ήμουν σε δίλημμα σκεφτόμουν μεταξύ Pa900 και Pa3xLE (λόγω ακριβώς της ίδιας μηχανής ήχου και λειτουργικού), θα διάλεγα βεβαίως το δεύτερο, λόγω ακριβώς της σαφώς καλύτερης κατασκευής του Pa3xLE…

Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι υπάρχει ήδη ειδικά διαμορφωμένο Musicorama set, για το Pa3xLE το οποίο είναι το παλιό Musicorama σετ, όπως επίσης πλέον υπάρχει διαθέσιμο, και το (Musicorama Limited Edition)..

 Ειδικά όμως με κάθε αγορά Pa3LEx, (από το www.musicorama.gr παρέχεται δωρεάν το USBMusicoramaLimitedEdition, και κατόπιν παραγγελίας για ήδη κατόχους Pa3xLE οι οποίοι επιθυμούν ένα επαγγελματικό σετ, χωρίς να (ψάχνονται).

To τελευταίο USB MusicoramaLimitedEdition όπως ονομάζεται, περιέχει όλους τους ήχους, ρυθμούς, Audio Loops, και συνδυασμούς ήχων, και από τα δυο σετ τα οποία είναι διαθέσιμα μέχρι τώρα.  Δηλαδή, περιέχει το σετ για Pa3x, Pa800, Pa2xpro, και το σετ του Pa600 δίδοντας έτσι σε ένα σετ, ότι διαθέτουμε μέχρι σήμερα.

Βεβαίως ήδη δουλεύουμε το νέο UltimateMusicorama το οποίο για εμάς θα αποτελεί την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ και την ποιο πλήρη κατασκευή σετ μπορούμε να φτιάξουμε, παρέχοντας σας ένα προϊόν εξαιρετικά πλήρη, και πολύτιμο για τον επαγγελματία..

Όλοι δε οι χρήστες τους παρόντος Musicoramasetκαι Pa600 Musicoramaset, θα έχουν δικαίωμα αναβάθμισης σε Ultimate..

Περισσότερες λεπτομέρειες θα έρθουν αργότερα.  

Από την άλλη υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι παρέχουν στην αγορά ολοκληρωμένες Ελληνικές Συλλογές (Επαγγελματικά σετ), όπου ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες του, προχωρώντας στην καλύτερη γι αυτόν/ην αγορά.

Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις ανήκουν σε εσάς…

Ελπίζω να βοήθησα..

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σωκράτης Καβλεντάκης