Σκέψεις και συμβουλές για την αγορά ArrangerKeyboards

Αγαπητοί/ες φίλοι/ες και συνάδελφοι, ερασιτέχνες, μερακλήδες και όλοι όσοι αγαπάτε τα Arranger Keyboards.

Ζούμε σε εποχές που πραγματικά οι δουλειά του μουσικού (και όχι μόνο), ζει αρκετά  δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες πριν μερικά χρόνια, μάλλον φάνταζαν απίθανες, ή αν όχι και τόσο κοντινές.

Το κατά πόσο όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ή το κατά πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε για την κατάσταση αυτή και εμείς οι ίδιοι σαν επαγγελματίες, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση όπου δεν θα ήθελα να επεκταθώ παραπάνω.

Και επειδή η ζωή συνεχίζεται, όλοι εμείς, θα πρέπει να συνεχίζουμε να παλεύουμε και να ελπίζουμε, διότι η μουσική εκτός από επάγγελμα, είναι επίσης αγάπη και μεράκι.

Και όπως ξέρουμε (ότι αγαπάμε, ποτέ δεν το εγκαταλείπουμε)..

(Το παραπάνω μου το είχε πει ο γιός μου, σε προσωπική συζήτηση που είχαμε, όταν ήταν μόλις 8 χρόνων)...

Φυσικά για μένα ήταν (φωνή θεού) στο είναι μου....

Μια απάντηση που με ακουλουθεί και θα με ακολουθει...

Σκεπτόμενος λοιπόν πολλά και διαφορετικά ζητήματα, αποφάσισα να γράψω, κάποια πράγματα τα οποία, αφορούν αφενός μεν την αγορά ενός Arranger οργάνου, αφετέρου δε, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας (μέσα από πολύχρονη εμπειρία μου), κάποιες σκέψεις και συμπεράσματα τα οποία πιθανών θα σας βοηθήσουν, στο να κατανοήσετε ορισμένα θέματα, για τα οποία έχω ερωτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ακόμα και σήμερα.     

 Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα ποιο απλά.

Και η συνήθης βασική ερώτηση είναι η εξής:

Ποιο Arranger όργανο να αγοράσω και γιατί;

Η συνήθης ερώτηση που δέχομαι.

Εδώ πρέπει να πω ότι, η όποια αγορά θα πρέπει αυτή να διέπεται μέσα από πνεύμα υπομονής, ψυχραιμίας και όχι επηρεασμού ο οποίος γίνεται μέσω του marketing εταιριών, που στόχο έχει να πουλήσει (και καλώς κάνει), την (πραμάτεια της).

Θα πρέπει, να στοιχειοθετήσουμε τις ανάγκες μας, ζυγίζοντας τα δεδομένα της δικής μας πραγματικότητας. 

Και ποια είναι η δική μας πραγματικότητα;

Μα τι άλλο από τις ανάγκες μας, οι οποίες πολλές φορές δεν συμβαδίζουν, αφενός με την τσέπη μας, και αφετέρου με την λογική η οποία μπορεί να έχει επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες (βλέπε φωτογραφίες και δημοσιεύσεις από συναδέλφους στο Facebook)

Η κάθε κατασκευάστρια εταιρία από την άλλη έχει σκοπό απλώς να πουλήσει ένα όργανο, που όμως το κάθε ένα έχει δημιουργηθεί σύμφωνα:

1) Με το marketing της κάθε εταιρίας, και όχι πάντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του μουσικού.  

2) Με το οικονομικό όφελος (και είναι λογικό σε ένα βαθμό) της εταιρίας.

Αποτέλεσμα αυτών, είναι να συναντάμε σε ορισμένες περιπτώσεις, απαράδεκτες περικοπές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όχι σε επαγγελματικά (φτηνά ή μη) όργανα, αλλά ούτε καν σε ερασιτεχνικά.

Ένα καλό παράδειγμα είναι τα KorgPa600 και Pa900 όπου ή εταιρία είχε την (φαεινή ιδέα), να κρατήσει τους 4 διακόπτες Pad και να περικόψει τους νευραλγικούς (Fill) διακόπτες.

Να περικόψει δηλαδή κάποιους (δομικούς) και πολύ σημαντικούς, «στρατηγικούς διακόπτες» για ένα Arranger Keyboard, και να κρατήσει τους 4 εντελώς δευτερεύουσας σημασίας, (και αν με ρωτάτε) σχεδόν αδιάφορους.

Είναι πραγματικά ακατανόητα, ορισμένα πράγματα τα οποία συμβαίνουν, και αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται, μέσα από κλειστές πόρτες γραφείων των εταιριών..

Μέσα από ανθρώπους, που σε κάποιες περιπτώσεις, αναρωτιέσαι αν είναι πραγματικά (ανίδεοι), ή αν ξέρουν τι κάνουν και έχουν κάποιο άλλο σκοπό.

Όπως και να έχει, εγώ προσωπικά αδυνατώ να δεχθώ μια τέτοιου είδους περικοπή, (όπως τα Fill) και να σου δίδει από την άλλη την επιλογή τεσσάρων διακοπτών Pads.

Είναι σαν ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων  να σου προσφέρει ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν έχει ταχύτητες παρά μόνο γκάζι, (και φυσικά δεν μιλάμε για αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων)…

Σαν δηλαδή να έχουμε ένα αυτοκίνητο που ο έχει μεν όλες τις ταχύτητες, όμως παρέχει ένα λεβιέ που λείπουν οι θέσεις των ταχυτήτων

(1η, 2η, 3η, 4η, 5η,  R) και αντ’ αυτού να σου λέει: «εντάξει μωρέ τώρα¨..

Μια θέση έχει τι να τις κάνουμε τις άλλες..

Θα συνδυάζεις εκεί πέρα δύο τρία κουμπιά και μαζί με το λεβιέ θα μπαίνουν οι ταχύτητες»… Είναι δυνατών να γίνει αυτό σε κάθε αλλαγή ταχύτητας;;…

Δεν ακούγεται τρελό για ένα οδηγό;;… 

Και όμως..

Η Korg το έκανε… 

Αυτοί οι άνθρωποι, παίρνουν τέτοιου τύπου βλακώδους αποφάσεις, και με ένα εντελώς ιταμό ύφος μας κάνουν μια περιγραφή για αυτά τα όργανα που νομίζεις ότι κατασκεύασαν τον Παρθενώνα.

Θα μου πείτε ότι η δουλειά τους είναι αυτή.

Βεβαίως και είναι η δουλειά τους αυτή, όμως θα πρέπει αυτή την δουλειά να την κάνουν σοβαρά και να αφήσουν τα πειράματα και τις αλχημείες.

Από την άλλη (για να πούμε του στραβού το δίκιο, μιας και μιλάμε για Korg), η Korg κατά τα άλλα σου προσφέρει εξαιρετικά πολλές δυνατότητες όσο καμία άλλη εταιρία.

Και αυτό συμβαίνει ανεξαιρέτως σε όλα της τα μοντέλα..

Από το ποιο φτηνό μέχρι το ποιο ακριβό.

Σε καμία άλλη εταιρία, δεν έχει τόσο απλόχερα ο χρήστης, τόσες δυνατότητες.

Πραγματικά μπορεί ο μέσος χρήστης, να κάνει ότι ακριβώς και ο προγραμματιστής μέσα στην ίδια την εταιρία, πράγμα που δεν συνηθίζεται..

Προσωπικά σαν προγραμματιστής ρυθμών και ήχων, πάντα εντυπωσιάζομαι όταν κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι νέο που μπορώ να κάνω με ένα Korg Arranger.

Όμως ας επιστρέψουμε στην αρχική ερώτηση:

Ποιο Arranger όργανο να αγοράσω και γιατί;

Εδώ θα ήθελα να κάνω κάποια γενικά σχόλια, τα οποία είναι αποτέλεσμα και διαπιστώσεις οι οποίες έχουν βγει μέσα από καταστάσεις, που διακρίνω να συμβαίνουν σε πολλούς..

Πραγματικά λοιπόν εκπλήσσομαι, όταν διαπιστώνω από ερωτήσεις που μου γίνονται ότι αρκετοί φίλοι, έχουν αγοράσει ήδη το νεώτερο μοντέλο της εκάστοτε εταιρίας, και ακόμα δεν γνωρίζουν βασικές λειτουργίες, ή ακόμα χειρότερα, δεν γνωρίζουν χαρακτηριστικά (πχ πόση Ram) είχε το προηγούμενο όργανο που πούλησαν, για να αποκτήσουν το νέο.. Ναι.. Το έχω δει και αυτό..

Νομίζω λοιπόν ότι είναι καιρός να δούμε τα πράγματα ποιο καθαρά.

Πολλοί με ρωτάτε: Μα εσύ δεν θα αγοράσεις το Pa4x;.. Και η απάντηση μου είναι ΟΧΙ..

Και το όχι δεν είναι επειδή (σνομπάρω) το όργανο, αλλά γιατί πραγματικά δεν μου χρειάζεται.

Τις ανάγκες μου, τις καλύπτει (και με το παραπάνω), με το Pa3x που διαθέτω.. 

Δεν θεωρώ ότι το Pa4x έχει (σε εμένα τουλάχιστον) κάτι ιδιαίτερα νέο να μου δώσει..

Δεν θεωρώ ότι, όλα αυτά που η Korg (στην προκειμένη) και η κάθε Korg, μας πασάρει για καινούριο, είναι στην πραγματικότητα κάτι καινούριο, ή κάτι τόσο καινούριο ώστε να αξίζει να πουλήσω το παλιό μου όργανο και να αγοράσω νέο.. 

Αυτή είναι μια απολύτως προσωπική μου άποψη..

Και με ενοχλεί ιδιαίτερα, όταν διακρίνω (γενικώς από τις εταιρίες) μια σχετική στασιμότητα, χωρίς να γίνεται κάτι το εξαιρετικά ουσιαστικό, σε νέα μοντέλα τα οποία παρουσιάζονται.

Και βέβαια αυτό ως ένα σημείο είναι λογικό..

Και είναι λογικό (ως ένα σημείο), διότι δεν μπορούν να ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη, διότι πρέπει αφενός, να υπάρχει συνέχεια, και αφετέρου αν τα δώσουν (όλα) τώρα τι θα δώσουν αργότερα..

Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε, ότι όλα θα γίνονται με το (σταγονόμετρο).. 

Όμως κάποια στιγμή νομίζω πρέπει να ρωτήσουμε: Μα τόσο δύσκολο πια είναι να δώσουν βρε παιδί μου έστω 1giga μνήμη (Ram) σε ένα όργανο;;.. Τόσο δύσκολο είναι ένα μικρότερο όργανο να διαθέτει τουλάχιστον 256 (για να μην πω 512 Ram);;

Να μην μιλήσουμε βέβαια για Disc Streaming διότι εκεί πάει το πράγμα αλλού.. Εδώ όμως μιας και το θέσαμε, θα πρέπει να πούμε ότι η Korg το έκανε ήδη στο Pa4x, όμως το κράτησε (για την ώρα) μόνο για τον εαυτό της..

Δεν το άνοιξε στον χρήστη.. Όπως και να έχει νομίζω ότι (τουλάχιστον η Korg) αν δεν το δώσει στο Pa4x μέσω OS Update (μάλλον δύσκολο, αλλά μακάρι), πιστεύω ότι θα είναι η πρώτη εταιρία η οποία θα το εφαρμόσει, πιθανών σε ένα νέο μοντέλο.

Όμως, όσο εμείς όλοι τρέχουμε σε κάθε τι νέο που βγήκε να το αγοράσουμε, (απλώς επειδή είναι κάτι καινούριο, τότε και οι εταιρίες θα τρίβουν τα χέρια τους, και θα επαναπαύονται ότι (όλα βαίνουν καλώς)..

Άλλο ένα προϊόν πούλησε… Ο στόχος επετεύχθη..

Εμείς γίναμε πάλι τα καταναλωτικά όντα, όποτε τι έχουν να φοβούνται;;.. Τίποτα..

Απλώς πάμε για το επόμενο.. Και η ζωή συνεχίζεται..

Και προς θεού παιδιά.. Δεν «αποτάσσω» ότι καινούριο.. Αντίθετα.. Απλώς θα έλεγα ότι χρειάζεται λίγο να στοιχειοθετούμε τις (πραγματικές μας ανάγκες) και όχι απλώς να τρέχουμε να αγοράσουμε ότι νέο βγαίνει, απλώς για να έχουμε το τελευταίο μοντέλο..

Και εδώ θα ήθελα να σας κάνω και ένα μικρό ταρακούνημα, διότι νομίζω ότι, κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε τα πράγματα ως έχουν..

Έχετε βρε παιδιά ποτέ αναρωτηθεί γιατί να αγοράσετε ένα μοντέλο όπως το Pa4x (επιμένω στο Pa4x διότι ναι μεν είναι ένα πολύ καλό όργανο, όμως απορώ που πολλοί από εσάς που σπεύσατε να δώσετε το Pa3x για να αγοράσετε το Pa4x, και άραγε αναρωτηθήκατε ποιος είναι ο ακριβής και αληθινός λόγος που το αγοράσατε;)

Δηλαδή.. Τώρα το σετ που έχετε παίζει ποιο καλά στο Pa4x από μόνο του;;

Ασχοληθήκατε άραγε με τις νέες δρομολογήσεις FX που έχει, και κάνατε άραγε Remastering όλους τους ρυθμούς, οπότε πλέον το αποτέλεσμα είναι σαφώς (πολύ καλύτερο εκ των πραγμάτων), από το Pa3x;;

Φτιάξατε νέα Drums Kit με τα 8 Velocity Layer πλέον, τα οποία είναι αν μη τι άλλο ένα νέο εξαιρετικό στοιχείο;

Και μάλιστα κάποιοι τρέξατε να το αγοράσετε όταν το όργανο είχε λιγότερη Ram από αυτή του Pa3x, με τη (λογική) ότι «δεν μπορεί κάτι θα δώσουν».. Και αφού λοιπόν «κάτι θα δώσουν», γιατί δεν περιμένατε λιγάκι ώστε να το δείτε στην πράξη;..

Πείτε μου αλήθεια τι λογική είναι αυτή ότι (κάτι θα δώσουν)..

Και είδαμε πόσο «σοβαρά» το αντιμετώπισε στην προκειμένη η Korg, όταν ανακοίνωσε το Pa4x με 400mb, στην συνέχεια μέσω update έδωσε 800mb Compress, και στο site ακόμα το όργανο αναφέρει 400mb..

Τα συμπεράσματα δικά σας..

Ποιος ο λόγος να ενθαρρύνουμε τις εταιρίες (όλες ανεξαιρέτως) στην λογική της επανάπαυσης, και του παραλογισμού του καταναλωτισμού;..

Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός για να δώσουμε ένα μαθηματάκι σε (όλες τις εταιρίες ξαναλέω), προκειμένου να δουν τα πράγματα ποιο σοβαρά;  

Δε νομίζετε ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω αυτά τα πράγματα;..

Και πριν πάμε παρακάτω κάντε ένα ακόμα πείραμα:

Ανοίξτε σε δύο διαφορετικές καρτέλες στο Internet τα χαρακτηριστικά του Pa3x, και Pa4x το ένα δίπλα στο άλλο, και συγκρίνετε τις ποιοτικές διαφορές, και πείτε στον εαυτό σας:

Ααααα κοίτα..

Αυτό είναι νέο χαρακτηριστικό.. Οκ..

Πως όμως θα το χρησιμοποιήσω ποιοτικά στην πράξη, και σε τι πραγματικά θα μου κάνει τη διαφορά;;.. Αξίζει για μένα;;..

Αν αξίζει πάμε στο επόμενο νέο στοιχείο… Αυτό πως θα το χρησιμοποιήσω;;…

Θα μου κάνει κάτι νέο αυτό;;..

Αφού τελειώσετε, βάλτε όλα τα θετικά (νέα στοιχεία κάτω) και αφού έχετε κατανοήσει τι κάνει το καθένα, και σε τι θα το χρησιμοποιήσετε, τότε μπορείτε να ξέρετε γιατί θα το αγοράσετε..

Και για να μην παρεξηγηθώ..

Δεν θέλω να κάνω σε ουδεμία περίπτωση (κάποιου τύπου σαμποτάζ) σε καμία εταιρία, διότι δεν έχω κανένα απολύτως λόγο, και ούτε είναι στις προθέσεις μου.. Αντιθέτως..

Εμένα ως επαγγελματίας προγραμματιστής, και άνθρωπος που έχω όφελος από την αγορά των Arranger, σε κάθε περίπτωση είναι προς όφελος μου η αγορά νέων Arranger..  

Και οι λόγοι είναι πολλοί..

Πρόθεση μου είναι όμως να δούμε τα πράγματα ποιο ξεκάθαρα…

Όμως πολλά είπα (περί των κακώς κειμένων), καιρός είναι πάμε λοιπόν παρακάτω στην ουσία της υπόθεσης..

Πλέον στην παγκόσμια αγορά καλώς ή κακώς έχουν επικρατήσει τέσσερις εταιρίες και αυτές είναι οι:

1) Korg,

2) Ketron,

3) Yamaha,

4) Roland

Βέβαια υπάρχουν και κάποιες άλλες (μικρές ή και μεγάλες εταιρίες), οι οποίες διατηρούν κάποια Arranger όπως η Casio, όμως συνήθως απευθύνονται σε ερασιτέχνες ή μαθητές, και η όλη δομή τους μάλλον δεν μας αφορά.

 Υπήρχαν άλλες δύο εξίσου πολύ καλές εταιρίες παραγωγής επαγγελματικών Arranger Keyboards, και αυτές ήταν η Ιταλική GEM (η οποία έκλεισε οριστικά), και ο κολοσσός της Ιαπωνικής Technics η οποία απλώς σταμάτησε την παραγωγή των Arrangers.   

Ας τις δούμε λοιπόν μία προς μία τις εταιρίες και ας εξετάσουμε, κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, που καθορίζει τις διαφορές τις καθεμιάς από αυτές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την Korg μιας και τόσο πολύ μίλησα στον πρόλογο γι’αυτή.

Η Korg λοιπόν όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, έχει την (τιμητική της) στην χώρα μας.

Και αυτό εξηγείται ποικιλοτρόπως.

Για μένα οι βασικοί λόγοι που τόσο πολύ έχουν (πέραση) τα Korg Arrangers στην χώρα μας, είναι οι εξής:

1) Είναι πολύ απλά, κατανοητά, και ευέλικτα  στην χρήση. 

2) Παρέχει στον μέσο χρήστη, εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας και δημιουργίας δικών του δεδομένων (Sounds, Styles κτλ), και αυτό χάρις στο πολύ καλό και κατανοητό λειτουργικό σύστημα (OS) που διαθέτουν.

Είναι δηλαδή αρκετά εύκολο να το φέρεις στα (μέτρα σου).

3) Υπάρχουν πολλές επιλογές, διαφορετικών μοντέλων, για ψηλά και χαμηλά «βαλάντια», όπου ακόμα και τα ποιο φτηνά μοντέλα  (προπάντων τα τελευταία χρόνια), δεν στερούνται δυνατοτήτων, πολλές από τις οποίες δεν τις βρίσκεις καν σε ακριβότερα ή και σε κορυφαία μοντέλα άλλων εταιριών. 

4) Σήμερα πλέον ακόμα και το ποιο φτηνό Arranger μοντέλο της Korg το Pa300 διαθέτει 32mb PCM Ram, το οποίο δημιουργήθηκε με την OS Update Version 2.0.

Όπως είναι γνωστό, πλέον κρίνεται απαραίτητο, να διαθέτει έστω και ένα υποτυπώδες Sampler ή Sample Player ένα Arranger όργανο.

Και είναι πλέον απαραίτητο διότι, οι εποχές που (εμείς οι παλαιότεροι κυρίως), αυτοσχεδιάζαμε μέσω εσωτερικών Rom PCM κυματομορφών πχ κιθάρας ή διάφορων άλλων οργάνων για να βγάλουμε ένα ήχο που να μοιάζει πχ με ούτι, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.. 

Πλέον όχι απλώς δεν συμβιβαζόμαστε με (συνθετικού τύπου) ήχους, αλλά ο πήχης πλέον βρίσκεται στο πόσα δείγματα/samples διαθέτει ένας ήχος από ανά Multisample, όπως επίσης πόσα δυναμικά επίπεδα Velocity διαθέτει, πόσα Articulations κτλ.

Και σε αυτό το επίπεδο και πάλι η Korg θεωρώ ότι είναι αρκετά μπροστά από άλλες εταιρίες αφού το βάθος προγραμματισμού, όπως επίσης και ο αριθμός των διαθέσιμων Oscillators ακόμα και σε ένα μικρό μοντέλο όπως είναι το Pa600 ή Pa300 είναι αρκετά μεγάλος (μέχρι 24 Oscillators ανά Sound).

Όμως καθετί έχει και την αρνητική πλευρά.

Η Korg λοιπόν διαχρονικά πάσχει πολύ σοβαρά σε ποιοτικό εργοστασιακό υλικό.

Προσωπική μου άποψη μέσα από την πείρα και από άλλες εταιρίες είναι ότι ακόμα και σήμερα εν έτει 2016, ο ήχος και το γενικό άκουσμα των Arranger keyboards της Korg, θα το χαρακτήριζα αρκετά φτωχό.

Πραγματικά εκπλήσσομαι (αρνητικά), όταν ανακαλύπτω ότι στην ουσία, από το Pa1x (2003), οι (γενικές αλλαγές) σε ποιοτικό υλικό σε ρυθμούς και ήχους, έχει μια συγκεκριμένη βάση, και απλώς προσθέτονται κάποια νέα στοιχεία..

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, στο Pa4x, υπήρξε η ποιο μεγάλη και ουσιαστική αλλαγή, (κυρίως στους ήχους), όπου πλέον παρέχει 5giga εργοστασιακούς ήχους, και οφείλω να ομολογήσω ότι πολλοί από αυτούς είναι αρκετά καλοί.

Όπως και να έχει όμως, η Korg σου δίνει πάρα πολλές δυνατότητες βελτίωσης, ώστε και κάτι να μην σου αρέσει, να προσπαθήσεις ώστε να  έρθει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στα μέτρα σου, αρκεί φυσικά να γνωρίζεις πως γίνεται αυτό.

Και αυτό πραγματικά το εννοώ, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μου ως προγραμματιστής επαγγελματικών σετ, για τα όργανα της εταιρίας.

Βεβαίως θα πρέπει επίσης να τονίσουμε, ότι με ένα Korg Arranger μπορεί κάποιος να βρει αρκετά εύκολα ρυθμούς και ήχους, όπως επίσης και έτοιμα επαγγελματικά σετ και από εμάς  όπως και από άλλους συναδέλφους οι οποίοι κατασκευάζουν επαγγελματικά σετ.

Τελικό συμπέρασμα:

Με ένα Korg Arranger θα έχεις ένα αρκετά αξιόπιστο όργανο, εύκολο στην χρήση, και με εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Είναι μια πολύ καλή επιλογή, κυρίως όταν παίζουμε Ελληνικό (Λαϊκό) ρεπερτόριο..

Όμως αν χρειάζεσαι κλασικό ξένο ή κατά βάση Ελληνικό έντεχνο και μοντέρνο ρεπερτόριο, τότε μάλλον θα πρέπει, να κοιτάξεις και αλλού..

 

Και ας έρθουμε τώρα στην Ιταλική Ketron.

Ketron… Ααααχ Ketron με τους ηχητικούς σου γίγαντες…

Πόσο σε έχω αγαπήσει, και πόσο σε έχω μισήσει..

Μια με κερνάς μέλι, μια με κερνάς φαρμάκι..

Η Ketron λοιπόν..

Μια μικρή Ιταλική εταιρία, η οποία πάντα είχε αρκετά τολμηρές ιδέες, όμως ποτέ δεν είχε είτε τη βούληση, είτε τον τρόπο να τις επιβάλει στην παγκόσμια αγορά..

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι η Ketron στα τέλη της δεκαετίας του 90, κατασκεύασε το SD-1, το οποίο ήταν το πρώτο Arranger με ενσωματωμένο Sampler (16mb), ενσωματωμένο σκληρό δίσκο (16 giga τα οποία ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του), όταν η Korg έβγαλε για πρώτη φορά το 2000 Arranger με Sampler, και αυτό ήταν το Pa80, το οποίο παρείχε 8mb Sampler, και με την προσθήκη ειδικής αποθηκευτικής κάρτας μπορούσε να κρατήσει τα PCM.

Το SD-1, είχε επίσης το εξαιρετικό σύστημα Groove για συγχρονισμό Audio Loops, (το οποίο κρατάει ακόμα), και δεν είναι άλλο από το γνωστό πλέον Rex/Rex2 Time Slices Groove method της οποίας μεθόδου το γένος προέρχεται από την γνωστή Propellerhead, γνωστή επίσης από το εξαιρετικό Reason (Host Rewire Modular Synthesizer).   

Η μέθοδο αυτή (Time Slices) έγινε πολύ γνωστή και σε εμάς, όταν το 2003 η Korg με την έλευση του Pa1x/Pa1xPro έδωσε ελεύθερα στον χρήστη να μπορεί να φορτώνει δικές του Audio Loops Groove, δίδοντας έτσι μια άλλη νότα στους ρυθμούς μας..

Από που να αρχίσω λοιπόν και που να τελειώσω για τα (τέρατα) της Ketron..

Εγώ τους ονομάζω (ηχητικούς γίγαντες)..

Τολμώ να πω ότι δεν έχει αντίπαλο στην ζωντάνια και δυναμικότητα του ήχου που παράγει αυτή η εταιρία..

Ακόμα και σήμερα το παμπάλαιο μου SD-1 στην κυριολεξία (εξαφανίζει από τη μέση) ακόμα και το Pa3x που διαθέτω, σε καθαρότητα, και ηχητικό όγκο που διαθέτει..

Τα βάζω δίπλα και όσο παράδοξο αν ακούγεται αυτό, το SD-1 ακούγεται πολύ ποιο ζωντανό, ποιο γεμάτο και ποιο καθαρό από Pa3x, (το οποίο όμως «Pa3x», είναι κατά χιλιάδες μίλια ποιο μπροστά σε δυνατότητες)..

Με κάποιο μαγικό τρόπο, πραγματικά μαγεύει και αιχμαλωτίζει αυτούς που θα εντρυφήσουν στον ήχο των οργάνων της εταιρίας…

 Στην Ketron όμως όλα κυλούν αργά….

Πολύ αργά…

Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα μετά από περίπου 8 μήνες από την παρουσίαση του νέου SD9Pro, δεν έχουμε ούτε ένα demo, ούτε ένα βίντεο (πέρα από 2-3 που τραβήχτηκαν στην έκθεση Φραγκφούρτης από τρίτους)..

Έχουμε μια πρώτη εικόνα που όμως χρήζει ακόμα πολλών εξηγήσεων..

Δεν αναφέρεται πουθενά αν αυτό το όργανο (SD9Pro), θα είναι η νέα ναυαρχίδα της εταιρίας, η οποία θα αντικαταστήσει το Audya, (αν και έχει βεβαιωθεί ανεπισήμως).  

Έχουν ένα θέμα γενικώς με το Marketing και την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, το οποίο στις περισσότερες φορές θα το χαρακτηρίζαμε (ανύπαρκτο)....

Όμως ας πούμε δυο λόγια λοιπόν για τα Ketron Arrangers..

Σε αυτά τα όργανα βρε παιδί μου συμβαίνει κάτι το μαγικό:

Και άχρηστο δείγμα (sample) να φορτώσεις θα παίξει καλά…

Και άχρηστο ρυθμό να φορτώσεις θα παίξει καλά…

Ειλικρινά σπάω το κεφάλι μου, για να βρω, πια είναι η αιτία που τα όργανα αυτά παίζουν τόσο καλά και καθαρά, αλλά δυστυχώς το μυστικό είναι καλά κρυμμένο στα κιτάπια της εταιρίας…

Το λογισμικό (OS) της είναι ιδιαίτερα απλό, και κατανοητό (αν και στο Audya ιδρώσαμε πολύ για να σταθεροποιηθεί, διότι είχε άπειρα bugs τα οποία σιγά σιγά λύθηκαν)..

Οι λειτουργίες που σου προσφέρει είναι θα λέγαμε αρκετές, όμως σε γενικές γραμμές θα τις χαρακτηρίζαμε ως τις τελείως βασικές..

Οι δυνατότητες του είναι τόσες όσες ακριβώς χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα σετ στα μέτρα μας, χωρίς σε ουδεμία περίπτωση να φτάσουμε το βάθος προγραμματισμού, που παρέχει η Korg.

Βέβαια από την άλλη σε αρκετές περιπτώσεις έστω και αυτές οι δυνατότητες είναι αρκετές για κατασκευή ενός σετ, και αυτό διότι το όργανο από μόνο του, ηχεί εξαιρετικά, συνεπώς δεν θα ιδρώσουμε πάρα πολύ, ώστε να το φέρουμε στα μέτρα μας.

Δυστυχώς όμως, το να έχουμε ένα απολύτως ολοκληρωμένο σετ, το οποίο να περιέχει και τους Custom/User PCM Samples/Multisamples, που θέλουμε αυτό μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με τα κορυφαία (και πολύ ακριβά) μοντέλα της Ketron, δηλαδή Audya 76, Audya 5, Audya 4 Module, και SD9Pro (όταν κυκλοφορήσει)

Στο νέο SD7, και το νέο  SD40 “module” ένα ολοκληρωμένο σετ (PCM Sounds και Styles) είναι πρακτικά αδύνατο, κυρίως για τους PCM ήχους…

Και αυτό διότι, παρότι τα όργανα αυτά κινούνται στα χνάρια του Audya, εντούτοις είναι αρκετά ακριβά (προπάντων το SD7), δεν διαθέτουν Sampler, παρά ένα Sample Player το οποίο όμως αναπαράγει (ΜΟΝΟ) κάποιους extra Multisamples ήχους που δίνει σαν Bonus η εταιρία, συν το γεγονός ότι αν θέλεις να φτιάξεις ρυθμό, αυτό μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ μέσω υπολογιστή (Cubase, Sonar, Logic, ProTolls κτλ)…

Δεν υπάρχει ο «παραδοσιακός τρόπος», να κατασκευαστούν ρυθμοί επάνω στο όργανο..

Ακόμα σήμερα όπου πλέον η εταιρία άλλαξε λειτουργική πλατφόρμα, (MidJay Pro, SD-7, SD40, SD8, SD9Pro ) και πήγε (και αυτή πλέον) σε Linux και Touch Screen οθόνη, το λογισμικό, (το οποίο σαφώς βελτιώθηκε και εμπλουτίστηκε), οι δυνατότητες σε γενικές γραμμές παραμένουν λίγο ποιο πάνω από τις βασικές, που όμως είναι τόσες ώστε να μην νοιώθεις ότι σου λείπει κάτι, αλλά αυτό αφορά κυρίως το SD9Pro το οποίο πλέον παρέχει τα πάντα και με το παραπάνω: (700mb Sampler,Audio styles, Audio Drums, Audio Guitars, πλήρη συμβατότητα με το Audya, κατασκευή styles επάνω στο όργανο) …

Από την άλλη πρέπει να πω ότι τα όργανα παίζουν απίστευτα καθαρά!!

Έχουν εκπληκτική δυναμική περιοχή, τα FX (Reverbs, Delays, Chorus κτλ) ηχούν εκπληκτικά, (λες και έχεις συνδέσει κάποιο εξωτερικό Lexicon).

Αυτό που ακούς έξω, δεν σου θυμίζει σε καμία περίπτωση αυτό που λέμε (είναι αρμόνιο)…

Οι ήχοι και οι ρυθμοί του ανέκαθεν πεντακάθαροι, σφικτοί, στακάτοι, με δύναμη και πεντακάθαρα μπάσα χωρίς να μπουκώνουν ή να συντονίζουν.

 Ξέρεις ότι θα παίξεις χωρίς να φοβάσαι ότι θα έχεις θέματα με τον ήχο..  

Θα βάλεις ένα πιάνο και θα παίξει..

Θα βάλεις ένα ρυθμό και θα σε πάει..

Δεν θα τον πας.. Με πιάνετε;;;

Πόσο μάλλον από το Audya και μετά, όπου πήγαμε πλέον σε Audio Styles, ο πήχης στο άκουσμα ανέβηκε κατακόρυφα..

Ο ρεαλισμός σε αυτούς τους Audio ρυθμούς,  όταν ακούς αυτά τα καταπληκτικά, και πολύ έξυπνα Audio Drums Sequences τα οποία έχει ηχογραφήσει η εταιρία σε συνεργασία με κορυφαία Studios και Session Drummers, Percussionist, ξεπερνάνε κατά πολύ και έχουν πάει σε άλλο πολύ ποιο υψηλό επίπεδο, την αισθητική, και το άκουσμα ενός Arranger.   

Προσωπικά έχω (έρωτα) με αυτά τα όργανα..

Όμως για τον πολύ κόσμο, υπάρχουν κάποια πολύ σοβαρά αρνητικά εδώ.

Στην ουσία τα όργανα που είναι διαθέσιμα είναι:

1ον) Audya Series (Audya 76, Audya 5 “61 πλήκτρα”, Audya 4 “module”, τα οποία ακόμα και σήμερα κοστίζουν πολύ ακριβά, παρότι έχουν πέσει λίγο οι τιμές, όμως σε κάθε περίπτωση ξεκινάνε από (Audya 76=3700 euros), (Audya 5=3300 euros), (Audya 4 2600)…

Οπότε εδώ έχουμε την υψηλή κατηγορία.

2ον) Τα αμέσως ποιο φτηνά μοντέλα τα οποία είναι της τάξης των 2700 euros το SD 7, και 1800 euros το SD40 “module”, όμως όπως προαναφέρω παραπάνω τα όργανα αυτά (μέχρι στιγμής) δεν ενδείκνυνται για να φτιάξουμε ένα σετ της αρεσκείας μας, διαμορφωμένο ειδικά για Ελληνικό ρεπερτόριο.. Για ξένο μια χαρά είναι, ή έστω για ένα βασικό Ελληνικό, αλλά και πάλι με πολλούς περιορισμούς…  

3ον) Για να φτιάξεις ένα Audio Style, (όπου σε αυτό τον τομέα αξίζει να επενδύσεις στα Audya και SD9Pro), από την αρχή, είναι κατά βάσιν αδύνατον, για το μέσο χρήστη, και αυτό διότι εδώ πάμε σε άλλα επίπεδα προγραμματισμού, τα οποία ξεφεύγουν εντελώς από την απλή παραδοσιακή μέθοδος.  

Κατά τα άλλα, και μόνο για αυτά τα εργοστασιακά, Audio Styles να έχει κάποιος ένα Ketron προκειμένου να καλύπτει το ποιο μοντέρνο πρόγραμμα , σε συνδυασμό με ένα Korg (πχ) Arranger (σας μιλάω εκ πείρας), θα είστε καλυμμένοι για αρκετά χρόνια!!!... 

 

Και ας πάμε στην επόμενη εταιρία η οποία είναι η Roland.

Εδώ δεν έχω να πω πάρα πολλά..

H Roland λοιπόν, έβαλε τον (ακρογωνιαίο λίθο της) στα Arranger το 1988, με την έλευση της σειράς (E) E-5, E-10, E-20, E-30 RA-50, Pro-EArranger, εντούτοις όμως, ποτέ δεν (άνοιξε) όσο έπρεπε, τα όργανα προς τον χρήστη...

Είχαν και έχουν, ακόμα μέχρι σήμερα δυστυχώς, ένα αρκετά ποιο κλειστό χαρακτήρα, με ένα λειτουργικό σύστημα, που κατά την άποψη μου, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα λειτουργικό.

Έβγαλε επίσης αργότερα και άλλα πολύ ποιοτικά όργανα όπως είναι το VA7, G-70,

E-80, BK Series, όμως πάντα με ένα πολύ κλειστό χαρακτήρα προς τον έξω κόσμο..

Παρότι ο ήχος της, (πάντα μιλάμε για τα Arranger) θα λέγαμε ότι, ποιοτικώς, κινείται σε αρκετά καλά επίπεδα, εντούτοις εν έτει 2016, με την έλευση του τελευταίου μοντέλου της Ε-Α7, ενώ μας δίνει μεν την δυνατότητα Sampling, User Samples, User Multisamples με όριο τα 128mb, από την άλλη τοποθετεί πολύ νωρίς τον (κόφτη), και περιορίζει τον αριθμό των Samples μόλις στα 512 Samples, ενώ βλέπουμε από την άλλη η Korg, να δίνει σε όλα τα μοντέλα της όριο τα 12.760 samples.

Ο αριθμός αυτός (512 samples) είναι απαράδεκτα χαμηλός, και μάλλον δείχνει μια εταιρία, η οποία, δυσκολεύεται να κατανοήσει τις πραγματικές ανάγκες του μουσικού, και δείχνει να συμπεριφέρεται ακόμα με λογικές, που μάλλον έχουν ξεπεραστεί.

Βέβαια υπάρχει και το σενάριο, η εταιρία να μην ενδιαφέρεται και πολύ για το θέμα αυτό (Arrangers), οπότε μένει σε αυτά, και (σε όποιον αρέσει)…

Και σε αυτό, συνεπικουρεί το γεγονός ότι, για πρώτη φορά βλέπουμε την ύπαρξη Sampler σε Arranger Keyboard της εταιρίας, που όμως δύσκολα θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα δικά μας δεδομένα, κάτω από τον περιορισμό των μόλις 512 samples που έβαλε.

Και μιλάμε ξαναλέω για Samples/δείγματα.. Όχι για Mutlisamples (πολυδείγματα), τα οποία μπορεί να έχουμε πχ τρια Multisamples, από ένα Grand Piano των τριών Velocity Layers, και το καθένα (Multisample) να περιέχει από 50 δείγματα/samples έκαστο, μιλάμε αμέσως για 150 samples (από τα 512) με το καλημέρα...

Οπότε μάλλον δυσκολεύουν τα πράγματα..

Εκτός βέβαια και αν οι ανάγκες μας είναι πάρα πολύ μικρές..

Έτσι, όποιος δεν έχει και πολύ ενδιαφέρον για Ελληνικό Λαϊκό πρόγραμμα, αλλά ψάχνει κάποιο όργανο για να παίζει σε κυρίως σε  ξενοδοχεία, Piano Bar κτλ, ξένο πρόγραμμα ή γενικώς μοντέρνο, ελαφρό Ελληνικό ή ξένο τύπου (Pop, Rock, Ballads, Dance, κτλ), τότε ένα όργανο από την σειρά BK (Keyboards & Module) θα ήταν μια ενδιαφέρουσα αγορά.

Από την άλλη το προαναφερθέν E-A7, είναι και Oriental Arranger, οπότε εκεί αν έχουμε τους Oriental ρυθμούς και ήχους, με λίγο κόπο και δουλειά, κάτι θα καταφέρουμε για τα δικά μας Ελληνικά, Λαϊκά δεδομένα.

 Ομολογουμένως  λοιπόν, από όσο έχω ακούσει σε Demos στο YouTube,  μπορώ να πω ότι έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, όσον αφορά το design των ήχων και των ρυθμών, οπότε αυτό είναι μια καλή βάση για ξεκίνημα..

Και τέλος ας πάμε στην Yamaha..

Η Yamaha, νομίζω ότι δεν έχει αντίπαλο στο Marketing (πώς να έχει όταν έχει πίσω της ένα σοβαρό Κολοσσό)…

Τα όργανα της ήταν και είναι πάντα πολύ (σοβαρά), αρκετά μελετημένα, και δεν είχαν (από όσο γνωρίζω) ιδιαίτερες ζημιές.

Συυνήθως ερχόταν, και έρχονται στην αγορά, έτοιμα για χρήση χωρίς να ανησυχείς ιδιαίτερα για bugs και δυσλειτουργίες.

Παρέχει ένα πολύ καλό λογισμικό, σε όλα της τα όργανα, τα οποία είναι θα λέγαμε αρκετά ανοικτά, προς τον χρήστη, που όμως και εδώ οι πλήρης δυνατότητες (κυρίως ως προς το Sampling) παρέχονται μόνο στα κορυφαία Tyros 5 (76, 61).

Στα μικρότερα μοντέλα (PSR-S, και A series) αν και περιέχουν Sample Player, εντούτοις αυτό περιορίζεται μόνο σε κάποια Expansions Packs που έχει διαθέσιμα η εταιρία, συνεπώς από μόνα τους δεν θα έλεγα ότι μπορούν από να καλύψουν τις ανάγκες μας για ένα προχωρημένο Ελληνικό Λαϊκό ρεπερτόριο..

Βεβαίως με την αγορά ή και κάποια Free Packs που υπάρχουν διαθέσιμα, με ενός τύπου Mediterranean/Balkan/Oriental Pack Pack, θα μπορούμε να βρούμε ένα έτοιμο υλικό, έτσι ώστε δουλεύοντας πάνω σε αυτό, να φέρουμε ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα..

Η Yamaha σε όλα της τα Arrangers, παρέχει ένα πάρα πολύ καλό και ποιοτικό υλικό, (κυρίως σε ήχους)..

Σε ρυθμούς επίσης θα έλεγα ότι είναι πολύ ποιοτικοί, εντούτοις αρκετές φορές θα τους χαρακτήριζα αρκετά (αποστειρωμένους), και ίσως χωρίς ψυχή και ζωντάνια..

Αυτό πάντα κατά την προσωπική μου κρίση..

Κάνουν και εδώ (όπως και σε άλλες εταιρίες) το πολύ μεγάλο σφάλμα , οι ρυθμοί να είναι ακριβές αντίγραφα (Song Styles) γνωστών κυρίως ξένων επιτυχιών, όπου ακούγοντας επακριβώς στο Intro την πασίγνωστη εισαγωγή του κομματιού, και στη συνέχεια στα Variations όλη την ενορχήστρωση, προσωπικά μπορώ να πω ότι κάπως (ξενερώνω)…

Είναι σαν να παίρνεις το Midi File του κομματιού και να το έχεις σαν ρυθμό (που στην ουσία αυτό συμβαίνει.. 

Θα ήταν πολύ καλύτερο (αν και αρκετά ιδεώδες), να υπήρχε μεν σαν βάση ένα ή περισσότερα κομμάτια για την κατασκευή ενός ρυθμού, αντί από το απλό και βαρετό Copy/Paste της ενορχήστρωσης χωρίς την προσωπική σφραγίδα του εκάστοτε προγραμματιστή μουσικού...

Στερούνται δημιουργικής αισθητικής νομίζω, και αυτό δυστυχώς συμβαίνει και σε άλλες εταιρίες..

Όπως και να έχει όμως η Yamaha μπορεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό να σου παρέχει πολλά και καλά…

Αρκεί αυτά να σε εκφράζουν..

Εμένα η Yamaha με έχει διδάξει πάρα πολύ, κυρίως στον επαγγελματισμό, και στην συνέπεια που δείχνει απέναντι σε αυτό που κάνει..

 

Κάπου εδώ θα πρέπει να κλείσω.

Νομίζω ότι αρκετά πράγματα έθεσα, και θέλω να ελπίζω ότι σας βοήθησα να βρείτε κάποια άκρη, και να δείτε κάπως ποιο ψύχραιμα τα πράγματα όταν πρόκειται για αγορά νέου Arranger.

Να είστε καλά.  

 

Φιλικά,

Sokratis Kavlentakis