Μία σύντομη περιγραφή.

Θα ήθελα να γράψω μερικά λόγια, για τα νέα Arranger Keyboards της Korg, τα οποία είναι τα

Pa700, Pa700 Oriental, και Pa1000.

Γενικά:

Πρόκειται για όργανα με τεχνολογία βασισμένη 100% στον (μεγάλο αδελφό), Pa4x.

Θα τα λέγαμε δηλαδή ως τα μικρά αδελφάκια του Pa4x..

Περιλαμβάνουν, το OS και την μηχανή σύνθεσης EDS-X

(Enhanced Definition Synthesis – eXpanded)

του Pa4x, η οποία πάει ακόμα μερικά βήματα ποιο πέρα, την πλέον εξαιρετική μηχανή σύνθεσης ήχου της Korg, προσθέτοντας σε αυτή πολλές ακόμα χρήσιμες λειτουργίες, στην ήδη (φορτωμένη δυνατοτήτων) πανίσχυρη μηχανή...

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση, τίθεται το ερώτημα για το ποιος τελικά, εκμεταλλεύεται στο έπακρο όλες αυτές τις δυνατότητες, που δίνει μια τέτοια πολυσύνθετη μηχανή ήχου..

Η άποψη μου είναι (κανείς), ή (σχεδόν κανείς), από όλους εμάς τους χρήστες..

Πραγματικά μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, και έρευνας της μηχανής ήχου η οποία περιλαμβάνεται και σε Korg Workstations, αλλά και σε Arrangers, ακόμα και σήμερα μένω έκθαμβος, από το βάθος των επιλογών διαμόρφωσης που διαθέτουν αυτές οι μηχανές…

Στα Korg Arranger ένα παραπάνω, διότι εκεί προστίθενται επιλογές και δυνατότητες που αφορούν τους ρυθμούς, όπου πια τα πράγματα (ξεφεύγουν) τελείως, πάντα βέβαια γύρω από πλαίσιο το οποίο κινείται το εν λόγω όργανο..

Και το λέω αυτό διότι, δεν μπορούμε πχ να φτιάξουμε Audio Styles, στα πλαίσια του Ketron Audya, SD9Pro, όμως ονειρεύομαι την μέρα που η Korg θα δώσει αυτή τη δυνατότητα διότι, θα μας δώσει και δυνατότητες όσο καμία άλλη εταιρία….

Είμαι απολύτως βέβαιος και πεπεισμένος για το θέμα αυτό…

Ας συνεχίσουμε όμως στο θέμα μας..

Τα Pa700, Pa700Oriental, Pa1000, περιλαμβάνουν τα νέου τύπου Performances,

(τα λεγόμενα Keyboards Set), προερχόμενα και αυτά από το Pa4x..

Αυτού του νέου τύπου λοιπόν Keyboard Set, δεν είναι κάτι άλλο από ξεχωριστές (user) τράπεζες για τους δικούς μας συνδυασμούς (Performances)..

Ήταν πολύ καλή και χρήσιμη αυτή η προσθήκη, και αυτό διότι, σε όλα τα προηγούμενα μοντέλα (Pa Series), όταν φτιάχναμε τους δικούς μας συνδυασμούς, έπρεπε αναγκαστικά να αποθηκευθούν μαζί με τους εργοστασιακούς, ή και να αντικαταστήσουμε εργοστασιακούς, προκειμένου να έχουμε περισσότερες θέσεις για δικούς μας συνδυασμούς ήχων.

Εδώ λοιπόν, αποκαθίσταται αυτή η έλλειψη, αφού πλέον έχουμε User θέσεις, και αυτές είναι τα User Keyboard Set, με την επίσης πολύ καλή νέα δυνατότητα, να μετονομάζουμε κάθε τράπεζα, έτσι ώστε να μπορούμε εύκολα να κατηγοριοποιήσουμε τους ήχους μας, ώστε τα πάντα να είναι ποιο τακτοποιημένα, και εύκολα στην πρόσβαση.   

Εξωτερικά, αν και φαίνεται ότι το design είναι (δανεισμένο), από το Pa4x, εντούτοις είναι κατά βάσιν πλαστικό με το Pa1000, να έχει και δύο πλαϊνά φύλα αλουμινίου..

Οι διακόπτες φαίνεται έχουν ριζική, αλλαγή από όλα τα προηγούμενα όργανα..

Μένει να το δείξει ο χρόνος (στην πράξη), κατά πόσο επιτυχής ήταν αυτή η αλλαγή, σε σχέση με τα παλαιότερα αναλόγου τύπου μοντέλα (βλέπε Pa800, Pa600, Pa900 κτλ)...

Sounds:

Το Pa700 περιλαμβάνει 1700 Factory Sounds, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Stereo Multilayer Grand Piano, και 106 Drum Kits.

Το Pa700 Oriental, έχει (στηθεί), στα πρότυπα του Pa4x Oriental, πράγμα που σημαίνει ότι οι ήχοι, είναι τοποθετημένοι στην εργοστασιακή Rom, στην κατηγορία Sound (local), και όχι στην Ram, όπως στην αποτυχημένη περίπτωση του Pa600QT)...

Οι δε Oriental ρυθμοί βρίσκονται στα Favorite, τα οποία πλέον έχουν μετονομαστεί User.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, όταν θέλουμε να φορτώσουμε ένα σετ με δικά μας Styles, θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε την «ασφάλεια-Factory Protect» από το Global/Menu/Mode Preferences/Media/Protect και απενεργοποιούμε το Factory.

Το ζήτημα όμως είναι τι γίνεται με τους Oriental ρυθμούς..Χάνονται;;..

Κανονικά η απάντηση θα ήταν Ναι.

Όμως ευτυχώς υπάρχει η εναλλακτική λύση, η οποία ακούει στο όνομα (Direct).

Είναι μια νέα λειτουργία η οποία εγκαινιάστηκε στο Pa4x, και η οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμη.

Με την λειτουργία αυτή, μπορούμε να έχουμε Sounds, Styles, Keyboard set, απευθείας από κάποιο εξωτερικό μέσο (USB Stick, SD Card), ή από τον εσωτερικό σκληρό δίσκο του οργάνου.

Και το χρήσιμο της υπόθεσης είναι ότι, δεν χρειάζεται κάθε φορά που ανοίγουμε το όργανο να ψάχνουμε και να (lockάρουμε) μέσω του Direct αυτό ή αυτά που θέλουμε να παίζει απευθείας.

Απλώς πατάμε Global/Menu/Mode Preferences/Media/Direct Folder/Browse, όπου του ορίζουμε από ποιο μέσον (usb/sd card κτλ), θα παίζει απευθείας κάθε φορά που θα θέτουμε σε λειτουργία το όργανο.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, για να έχουμε ένα Sound μέσω του Direct, δεν  θα πρέπει να περιμένουμε να φορτώνει απευθείας, και τα PCM Samples αν πρόκειται για ήχο οποίος αναπαράγεται μέσω του Sampler.. Καλό θα ήταν όμως δεν ισχύει..

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε φορτώσει στη Ram τα ανάλογα KMP, ή Drum Samples αν πρόκειται για Drums Kit.

Θα φορτώσει απευθείας το Sound PCG, αλλά όχι τα PCM..

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, (να φορτωθεί πλήρης η ήχος), αν ο/οι, ήχος/οι είναι κατασκευασμένοι με βάση τα εργοστασιακά PCM Multisamples, Drum Samples.

Το Pa1000 περιλαμβάνει 1,750 Factory Sounds, συμπεριλαμβανομένων και δύο Stereo Multilayer Grand Piano, και 107 Drum Kits..

Σύμφωνα με το site της Korg, το Pa1000 περιλαμβάνει 4 φορές περισσότερους εργοστασιακούς ήχους, από το προηγούμενο Pa900, το οποίο και αντικατέστησε το Pa1000...

Με ένα πρώτο υπολογισμό, πρόκειται για περίπου 2 giga, εργοστασιακά Factory, τα οποία αναπαράγονται με την τεχνική Disc Streaming, όπως ακριβώς και στο Pa4x..

Styles:

Pa1000 = 430 Factory Styles

Pa700, Pa700Oriental 370 Factory Styles (για τα Oriental όπως είπα και πριν δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό).

Εδώ θα ήθελα να πω κάτι...

Και σε αυτά τα μοντέλα, η μαμά Korg, διατηρεί την ακατανόητη περικοπή, των Fill διακοπτών, και την αντικατάσταση τους με ένα και μόνο διακόπτη AutoFill, και από την άλλη παράλληλα διατηρεί και τους 4 διακόπτες Pad...

Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τον λόγο, που διατηρούν ακόμα την απαράδεκτη αυτή περικοπή... Είναι πραγματικά ακατανόητο, και ανόητο μαζί... Διότι μόνο ανόητο μπορώ να χαρακτηρίζω το γεγονός, ότι περικόπτει στρατηγικής σημασίας διακόπτες, όπως αυτών των Fill, και διατηρεί εντελώς δευτερευούσης σημασίας διακόπτες που είναι τα Pads...

Δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη, από την λέξη (ανοησία)....

Effects:

Και τα δύο μοντέλα περιλαμβάνουν:

FX Styles: 2 Insert και 2 Master FX, συν ένα Master Limiter & EQ, για την τελική πινελιά στον ήχο..

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι δεν περιλαμβάνει την πολύ καλή Mastering σουίτα (Waves Audio Ltd. MAXX Suite (Includes MaxxEQ™, MaxxBass™, MaxxTreble™, MaxxStereo™, MaxxVolume™) του Pa4x, αλλά μια (κομμένη), βασική έκδοση με την ίδια λογική που υπάρχει στα Pa600/900/3xle, η οποία κάνει δουλειά μεν, όμως κατά την άποψη μου, μεγάλος απών είναι το (MaaxStereo) το οποίο, βελτιώνει κατά πολύ την στερεοφωνική συνολική εικόνα..

Εδώ πλέον έρχεται και το Kaoss Filter FX, το οποίο προστέθηκε στην OS Version 2.0 του Pa4x, και πλέον έγινε δεδομένο, στα τρία αυτά νέα μοντέλα..

Όχι ότι είναι τίποτα το ιδιαίτερα χρήσιμο..

Σε κάποιες περιπτώσεις σε ένα live ίσως έχει ενδιαφέρον, για να σπάσουμε τη μονοτονία (κυρίως σε Club, και ποιο μοντέρνες καταστάσεις), όμως δεν είναι κάτι τόσο ουσιαστικό για μένα…

Προσωπικά το βρίσκω (το Kaoss Filter FX), σχεδόν αδιάφορο, για τη μου δική χρήση…

FX Sounds: 1 Insert, 2 Master ακριβώς δηλαδή εδώ, όπως και το Pa4x..

Sampling:

Πάμε τώρα στο (φλέγον θέμα), της Ram..

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

1) Pa700, Pa700 Oriental = 128mb (φυσική μνήμη, δηλαδή το μέγεθος σε Ram, του chip που είναι εγκατεστημένο), και με την τεχνική του Compression που ήρθε για πρώτη φορά, με το Pa3x, και συνεχίστηκε στο Pa4x, φτάνει στα 256mb Compressed PCM Ram.

2) Pa1000 = 300mb (φυσική μνήμη), και φτάνει και αυτό στο διπλάσιο νούμερο των 600mb Compressed.

Νομίζω λοιπόν, ότι πλέον η διαθέσιμη Ram βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, και κυρίως όταν μιλάμε για ένα Pa700, που είναι βέβαιο ότι σε αυτή την τιμή, δεν υπάρχει αντίπαλος...

Στο Sampler υπάρχει δυνατότητα να φορτώσουμε:

WAV samples, AIFF samples, KSF (Korg Sample Format), και να κάνουμε Import SoundFont™, και KMP Multisamples.

Compatibility/ Συμβατότητα:

Υπάρχει συμβατότητα με όλα τα Pa Series, συμπεριλαμβανομένου και του Pa4x, σε Styles, Performances/Keyboard Sets, Programs/Sounds, Songs, SongBook Entries, Pads...

Εδώ τώρα θα πρέπει να πούμε σχετικά με τη συμβατότητα, μερικά πράγματα.

Αν πάμε να φορτώσουμε (σε κάποιο από αυτά τα όργανα) ένα ολόκληρο σετ από προηγούμενα μοντέλα (πχ Pa3x, Pa800 κτλ), θα εμφανιστεί μια ένδειξη ότι το σετ δεν είναι Pa Series set.

Μην τρομοκρατηθούμε...

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, δεν μπρορεί να διαβάσει απευθείας τα Performances τα οποία όπως είπαμε και πριν ονομάζονται πλέον (Keyboard Set)..

Οπότε αυτό που θα κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:

Βήμα 1) Επιλέγουμε το σετ, και πατάμε (Open)

Βήμα 2) Φορτώνουμε πρώτα το φάκελο (Sound)

Βήμα 3) Φορτώνουμε το φάκελο (Style)                             

Βήμα 4) Πατάμε Open στον φάκελο των Performances, και φορτώνουμε μια προς μια τις τράπεζες (Bank), που μας ενδιαφέρουν, σε όποιες από τις Keyboard set User τράπεζες επιθυμούμε.

Βήμα 5)  Κάνουμε ένα Save All, και τέλος. Μπορούμε πια να το φορτώσουμε (όταν και αν χρειαστεί), σαν ένα ολοκληρωμένο σετ.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Υπενθυμίζω ότι δεν φορτώνουμε ΠΟΤΕ Global, από διαφορετικό μοντέλο οργάνου (πχ το Global Pa800 σε Pa700)..

Αυτός είναι γενικός κανόνας ο οποίος ισχύει σε όλα τα μοντέλα.

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα ποιο βασικά χαρακτηριστικά των τριών αυτών νέων οργάνων..

Και τώρα η ερώτηση είναι πως ακούγονται;

Το μόνο που θα πω είναι (εντυπωσιακά)!!!..

Έχοντας 10 μέρες το Pa700 για τις ανάγκες του Ultimate Musicorama, στην κυριολεξία εντυπωσιάστηκα για το πόσο καλύτερα, και καθαρότερα παίζει από όλα τα προηγούμενα Arranger μοντέλα της Korg…

Δεν θα μπω στη διαδικασία, για το ποιο ακούγεται καλύτερα, σε σχέση με άλλα αντίστοιχα μοντέλα άλλων εταιριών, διότι είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, όμως θα πω ότι σίγουρα και τα τρία αυτά μοντέλα αξίζουν και με το παραπάνω τα χρήματα τους. 

Ακούστε το παρακάτω βίντεο, για να πάρετε μια ιδέα στο πως ακούγεται το Pa700 στο νέο μου Ultimate Musicorama.set

Σας ευχαριστώ.

Pa700 Ultimate Musicorama styles